UPIS NOVIH ČLANOVA U TOKU


Kulturno-Umjetničko Društvo Baščaršija od 1994. godine nastavlja tradiciju koje je osnovano 1947. godine. Svoje djelovanje i aktivnosti od 1964. godine obavlja u prostorijama Centra za Kulturu u ulici Jelića broj 1, koja se nalazi blizu Baščaršije, jezgru materijalne kulture Sarajeva. Stoga je 1994. godine, kao jedino društvo u Općini Stari Grad, uzelo karakteristično ime “BAŠČARŠIJA”.  
Široka je lepeza djelovanja ovog društva tokom njegovog sedamdesetogodišnjeg trajanja i uvijek uokvirena visokim umjetničkim dometima. Spadalo je i spada među najrazvijenija društva u Bosni i Hercegovini a i šire. Više od pola vijeka Društvo uspješno prezentuje naš grad širom bivše Jugoslavije, velikom broju evropskih zemalja i nekim u Aziji i Africi. Društvo doseže visoke umjetničke vrijednosti, stoga je iz naših redova izrastao veliki broj afirmisanih profesionalnih umjetnika.  
Posebno značajan je bio i ostao vaspitno-obrazovni oblik razvoja kompletnih ličnosti iz redova nekoliko desetina hiljada mladih generacija tokom trajanja Društva. Društvo je odlikovano brojnim znamenjima: Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Prvomajska nagrada, Orden bratstva i jedinstva sa srebrenim vijencem, Priznanje općine Stari Grad i mnoga druga veoma draga priznanja i pohvale, a iz inostranstva ne rijetko je donosilo pobjedničke, zlatne i srebrene trofeje sa priznatih festivala iz Francuske, Italije, Švajcarske, Turske i dr.  
Većina festivala u Evropi nema takmičarski karakter pa je ansambl dobivao visoka pismena priznanja i pozive za ponovno gostovanje. Sva ova priznanja su draga, ali nama najdraže je priznanje samih članova brojnih generacija tokom dugogodišnjeg djelovanja Društva. Druženja, čvrsta prijateljstva, sklopljeni brakovi među članovima, njihova djeca i unuci koji su postali članovi u nekim od sekcija Društva, je priznanje koje potvrđuje činjenicu da je privilegija i čast biti član ovog uspješnog kolektiva.  

KUD “Baščaršija” prezentuje svoje aktivnosti i rad u 13 sekcija. Glavni cilj i zadatak  njihovih aktivnosti je očuvanje kulturnohistorijiskog nasljeđa Bosne i Hercegovine. 250 članova je podijeljeno po sljedećim sekcijama:

Folklorni A-ansambl

Folklori pripremni ansambl

Folklorni B-ansambl    

Dječije folklorne sekcije    

A-ansambl orkestar    

B-ansambl orkestar    

Tamburaški orkestar    

Orkestar tradicionalnih instrumenata    

Ženska vokalna grupa    

Muška vokalna grupa    

Vokalni solisti    

Combo Dance sekcija     

Sekcija malih manekena  


Sve naše sekcije vode mladi i sposobni ljudi,bivši aktivni članovi našeg Društva obrazovani na seminarima i školama folklora. Repertoar Društva je sastavljen od pjesmi i igara sa područja Bosne i Hercegovine kao i sa područja bivše Jugoslavije postavljene od strane eminentih koreografa kao što su: Jelena Dopuđa, Miroslav Šilić, Vlado Mandičevski, Ekrem Čizmić, Haki Škrelji, Ivan Ivančan, Atanas Skolarovski, Izet Starčević, Vinko Babić, Ablah Avdović, Stojče Karanfilov i drugi. Sve igre i pjesme su prenesene na autentičan i izvorni način za nove folklorne generacije.
  

OČEKUJEMO VAS!!!
Svakim radnim danom: od 11:00 do 13:00 i od 19:00 do 21:00h  
Jelića 1, 71000 Sarajevo  
Tel/Fax: 033 23 96 96  
Mail: kudbascarsija@bih.net.ba  
Fb: www.facebook.com/kudbascarsija  
Web: www.kudbascarsija.ba 

Vezani sadržaj