Koncert KUD Baščaršija povodom Dana Državnosti BiH

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik koji se obilježava svakog 25. novembra. Tako je i ovog 25. novembra 2014.godine KUD „Bašćaršija“ održao koncert u svojim prostorijama kao naš poklon državi za njen veliki praznik.

Koncert je održan u sali Centra za kulturu u ulici Jelića 1. Program je bio vrlo raznolik, te su učestvovale sve sekcije koje djeluju u sklopu KUD-a. Koncert je otvoren scenskom postavkom Jelene Dopuđe pod nazivom „Muslimanske igre iz starog Sarajeva“, a potom je uslijedila koreografija „Igre iz Sarajevskog polja“. Pored bosanskohercegovačkog repertoara, koji je zaokružen tačkom „Svadbene igre iz sela Vrnograč“, ansambl je izveo, po prvi put u ovoj postavci igrača, „Ženske Albanske igre“, te koreografiju „Vranje“ sa juga Srbije. Dio koncerta su bili i oni najmlađi koji su svoj rad pokazali na sceni i zasigurno odnijeli najviše simpatija publike. Naravno, koncert ne bi bio moguć bez narodnog orkestra KUD-a „Baščaršija“ koji je nastupao skupa sa igračkim ansamblom, ali i sa par samostalnih izvođenja. Međutim, to nije sve čime se ovo Drušvo može pohvaliti. Raznolikom sadržaju koncerta svoj doprinos je dala i ženska vokalna grupa „Dunje“ koja je gledateljima približila ljepotu tradicionalnog napjeva, kao i vokalna solistica Zerina Hodžić koja je uz pratnju orkestra izvela našu tradicionalnu sevdalinku.

Tu noć mladi ljudi su pokazali na čemu su to oni radili predhodnih mjeseci, a puna sala gledatelja je zasigurno pokazatelj uspješnog rada KUD-a.

Vezani sadržaj