Dani evropskog naslijeđa „Nematerijalna kulturna baština Bosne i Hercegovine“

Na poziv Federalnog ministarstva kulture i sporta naše Društvo je uzelo učešće na već spomenutoj manifestaciji koja se održala 25. i 26. septembra u Sarajevu na platou KSC Skenderija. Riječ je o manifestaciji koja se od 1991. godine održava u ovom mjesecu u evropskim zemljama, a utemeljena je od strane Vijeća Evrope uz podršku Evropske zajednice u Strazburu, Poveljom o evropskom graditeljskom naslijeđu.
Nakon niza uspješnih manifestacija održanih na prostoru cijele FBiH i to u Mostaru, Tuzli i Srebreniku, Vranduku, Kraljevoj Sutjesci, Visokom, Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, Čapljini, Počitelju i Stocu, Jajcu, Travniku i Donjem Vakufu, Ministarstvo je ovogodišnju, 13. manifestaciju po redu, organizovalo u Sarajevu. Društvo su predstavili A-ansambl Folklor  i A-ansambl Orkestar. Nastupili su sa scenskim postavkama igara :

 

-         Muslimanske igre i običaji iz starog Sarajeva

-         Svadbene igre i običaji iz sela Vrnograč(Cazinska Krajina)

 

Važno je napomenuti da je na manifestaciji učešće uzelo preko 20 društava iz naše drževe i zemalja okruženja. Nastup našeg Društva je pored tolikog broja učesnika ocijenjen od strane organizatora i publike kao jedan od najboljih.

Vezani sadržaj